fredag 3 oktober 2014

Jätteeternell

Helichrysum bracteatum

Blommig fredag - Färg.

Utomhus har naturen återgått till en brun-grå färgskala, även om lite grönt ännu finns kvar då gräsmattornas grönska lyser upp nu innan snön kommer.
Annat var det för några veckor sedan då trädgårdens blommor ännu lyste i olika färger, tänk att det då var så vardagligt att man knappt la märke till färgernas fyrverkeri.


En av alla dessa som skänkte vår trädgård extra färg var jätteeternellerna som blommade i trädgårdslandet.
De blommar sent i vår nordliga del av landet, så för att alls hinna få några blommor före nattfrosten kommer så måste vi för förodla dessa inne i växthuset, medans våren ännu är för kall.


Jätteeternell härstammar från Australien, och tillhörde förut släktet Bracteantha innan de fördes över till släktet Helichrysum, de föredrar att växa i full sol i en lucker humusrik jord som inte får bli för våt.
I Australien kan denna blomma bli meterhög, men här i norr blir de sällan högre än 60-70 centimeter.
Den ovanligt varma och torra sommaren här i norr gillades av våra jätteeterneller, men sideneternellerna bredvid höll på att torka ihjäl i hettan.(jag borde ha vattnat bättre, jag vet).


De är för härliga att känna på redan när de blommar, för de är liksom torra och styva direkt, precis så som de sedan är då man tagit in blommor för att torka dessa.


På nära håll är blommorna fina men som rabattväxt kanske inte jätteeternell är någon höjdare, då de gröna bladen dominerar (man plockar ju liksom bort blommorna allt eftersom om man vill torka dem).

Det är viktigt att plocka blommorna tidigt, just efter de öppnat sin knopp. Får de blomma för länge innan man plockar in dem, så kommer de se lätt utblommade ut sedan de torkat.
Min fru hänger alltid den nyplockade buketten med eterneller upp och ned så stjälkarna blir raka då de torkar.


Sensommaren var varm, och nattfrosten kom relativt sent så våra jätteeterneller hann med att blomma i år, min fru plockade in några buketter.

Sedan nattfrosten gjort entré så är blomningen över.
Jätteeterneller tål nästan ingen frost alls. I alla fall inte tio minusgrader som det har varit här.


De jätteeterneller som min fru plockade in förut har hon torkat så att färgen och formen av sommarens blomsterfyrverkeri ännu finns kvar i vårt hus.

Kanske går vinterns plågor lättare att uthärda när lite färg från sommaren finns med?

Bevarad färg från sommarens blomsterfyrverkeri.
Vill du se mer färg, så hittar du det hos Heléna med fina bloggen 'Bland rosor och bladlöss', där pågår nu Blommig Fredag  som bäst, och dagens tema är färg.

Ha en toppenfin fredag!

14 kommentarer:

 1. Jag har aldrig sett jätteeterneller blomma utan bara när de har torkat. Vilken märklig blomma egentligen :-) Här börjar träden skifta färg men frosten håller sig borta...tack och lov!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Vintern blir lite lättare. Vi använder roseneterneller på vadden emellan fönstren.
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Så roligt att läsa ditt inlägg om jätteeternellen. Gillar färgerna och gillar prasslet när man tar i blommorna och det är härligt att kunna spara sommaren i färger. Kommer ihåg att mamma alltid odlade den och i början av 1990-talet odlade jag själv eterneller i mängder som såldes i buketter på staden torg. Det var härliga tider. Börjar bli riktigt sugen igen, inte på att odla i stora mängder, men några fina plantor vore roligt att ha till nästa år. Även jag förgror dem i växthuset för att få njuta av blomningen lite längre.
  Ha det så gott i helgen
  Anette

  SvaraRadera
 4. Det var länge sedan jag såg den i rabatten hos någon kul att den kommer igen. Hua vad kallt ni haft jag har inte haft minus än hos mig på kolonin.
  Ha en fin fredag
  Meta

  SvaraRadera
 5. Det är fint att kunna bevara lite av sommarens blomsterprakt. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Vad man lär sig!! Då är det Sideneterneller jag har i trädgården! För de blir inte mer än 25 cm höga. Tycker de är perfekta som kantplantering, eftersom de håller sig på sin plats utan att lägga sig ut över gräsmattan.

  Ha det bra!
  /Ruben

  SvaraRadera
 7. PS
  Hur stora är jätteeternellens blommor? Om man jämför med humlan verkar de inte vara så väldigt mycket större än sideneternellens?
  /R

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer, blommorna är ungefär lika stora som sideneternellens. Kanske lite större, men det är inte så stor skillnad här hos oss.

   Radera
 8. Så fina man blir riktigt sugen på att odla några egna, men nu är det för sent ;)
  Ha det så gott!
  Ulrika

  SvaraRadera
 9. Det var en ukjenr plante for meg. Vakker.

  SvaraRadera
 10. De där eternellerna som jag trodde klarade det mesta Klarar inte ett par minus... Sorgligt!

  SvaraRadera
 11. Ah, det där är ju smart. Tänk att det nästan försvunnit att torka eterneller, det behövs ju verkligen!

  SvaraRadera
 12. Men så fina de är, har aldrig haft sådana!
  Trevlig helg! Hälsningar Ewa :)

  SvaraRadera