tisdag 15 juli 2014

Brekkavide

Salix phylicifolia ´Brekkavier´

Vår senaste nykomling bland trädgårdens växter kommer från Island. Där kallas den för ’Brekkuviðir’

En växt med ett sådant namn känns exotiskt och spännande, trots att detta bara är ett vide. På Island används viden för att skapa lä och just denna sort passar bra att anlägga häckar med.
En islänning borde väl klara vårt kalla klimat utan att klaga?

Brekkavide ska klara klimatet i praktiskt taget hela vårt land, upp till och med växtzon 8.


Bladen är glansigt gröna och busken bryter lätt nya skott om man klipper den, kanske just därför som den passar bra som häckväxt?


Ja, egentligen kommer vår nykomling bara från Skellefteå och Rydlinge plantskola som vi besökte här om dagen. Men ursprungligen kommer brekkavidet från Island, det hittade vägen in till vårt land via försöksgården i Öjebyn, och sedan några år ingår det bland härdiga växter som förökas och säljs på vissa plantskolor i norra Sverige.

Nu växer den på en av trädgårdens mest blåsiga platser, med mager och eländig jord mellan stora björkar, för att så småningom förhoppningsvis växa upp och skydda andra växter från den jobbiga vinden.


1 kommentar:

  1. Nähä! Det här måste du berätta mer om när den växer till sig. Verkar spännande. I mitt huvud låter salix som något som gärna brer ut sig mer än lovligt? Men den här kanske inte är så?

    SvaraRadera