tisdag 22 januari 2013

Blekbalsamin
Trädgårdens tråkigaste växter. Plats nummer 2

Blekbalsamin Impatiens parviflora 


Vi närmar oss toppen på denna tråk-lista och här kommer en växt som för länge sedan hämtades från Sibirien och Asien till olika botaniska trädgårdar i Europa, och som sedan 1800-talet spridits från dessa till den grad att den nu anses som ett ogräs på många platser.

Till vår trädgård har den mest troligt kommit in som frö-ogräs med någon planta vi köpt någon gång.
Jag är förvisso en växtsamlare, men inte tror jag att jag skulle samla in frö från dessa växter, än mindre köpa en sådan ful och intetsägande växt.
Jag har däremot försökt att plantera i Jättebalsamin här, men det har inte lyckats så bra.
Jag skall berätta om varför i ett annat inlägg.

Här i vår trädgård har blekbalsamin väl status som 'nästan ogräs' då jag rensar bort dessa från vissa platser men låter de få stå kvar på andra platser.
Jag kanske är lite galen som inte raderar ut varje spår av denna växt innan den får fotfäste och börjar en invasion av vår trädgård och vårt närområde.
Denna växt finns inte i naturen vid vår trädgård, och förekommer endast på ett fåtal platser i vårt län.

Blekbalsamin trivs med fuktig halvskuggig näringsrik mulljord, så den får det tufft om den vill sprida sina frön här där tio björkar tar allt vatten och all näring för trädgårdens växter.
Det och mina misslyckade försök med jättebalsamin gör att jag håller mig lugn inför denna nykomling.

Jag har ibland gjort misstaget att släppa in ogräs i trädgården, minns med fasa när vi lät plantera in knölklocka i en rabatt, därför är jag trots allt lite tveksam till en växt som denna blekbalsamin.
Är det kanske läge att helt rensa bort denna växt från trädgården medan tid är?

Vill du lära dig mer om denna växt kan du klicka här.


8 kommentarer:

 1. Jag följer med spänning din tråktopp som jag tycker är en jätterolig topp :-) Den där balsaminen är kanske inte så rolig men du, praktbetonikan??? Den är ju jättefin - ser ut som en orkidé!

  Spänningen är oliiidlig nu. Vilken är din värsting månntro?

  SvaraRadera
 2. Håller med att ovanstående växt ser blekfisig och hängig ut. Har bara jättebalsamin som får växa upp runt komposten där den blir stor frodig och fin !

  SvaraRadera
 3. Nu måste jag hålla med dig. Den ser inte ut som något jag vill odla. Gillar också din tråktopp och nu är det spännande!

  SvaraRadera
 4. Alltså, för mig är blekbalsamin ett solklart ogräs! Kanske jättebalsaminen skulle fått en plats bara för att den är så speciell. Spännande att se vad som hamnar på topp nu!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 5. Äntligen kan jag hålla med dig. Den är jättetrist och ett ogräs. :-)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt fisig färg, och sladdriga tråkiga blad därtill. Nu längtar jag efter växten som tar förstaplatsen. Det måste vara något extra :-)

  SvaraRadera
 7. Nu håller jag med dig igen! Både i detta inlägget och det förra. Helt överns.
  Agneta

  SvaraRadera
 8. Ja den var inte mycket att hänga i julgranen! Och jättebalsaminen betackar jag mig också för. Här på Nordvik ( där jag läser till florist) växer massor jättebalsamin runt komposthögarna. Den komposten innehåller mycket farliga frön!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.