fredag 12 oktober 2012

Plantera tulpanlök.


Blommig fredag - Ren och skär lycka

I slutet av oktober förra året så fick jag flera förpackningar med tulpanlökar av Fagernäs Trädgård i Boden. http://www.fagernastradgard.com/startsidan.phpDet var sent på säsongen för oss i norr, och kanske ingen köpte tulpanlökarna längre, då den första snön var hotande nära.
Kan ni föreställa er den lycka som jag kände att få en hel påse med tulpanlökar gratis.

Problemet var att jag inte riktigt vågade gräva ned lökarna i någon av våra rabatter, då jag var rädd att jag skulle skada någon av de då nedvissnade och för hösten 'osynliga' perenner eller lökväxter som fanns/finns där.Men säsongen var sen och tulpanlökarna var tvungen att planteras för att hoppas på någon blomning.
Jag grävde bort lite gräsmatta och fyllde på med matjord, ställde dit tulpanlökarna och fyllde på med grus ovanpå. Det blev en gruskulle där på gräsmattan, det såg kanske lite knasigt ut, men snön kom efter någon dag och då var vi av med det problemet.


När sedan snön smälte bort så blev den fula gruskullen synlig igen, men vad gjorde väl det för nu spirade många av de tulpanlökar som jag planterat där hösten före.
Jag kände lycka igen.
Tulpanerna blommade länge och blev ett av de bästa försök jag gjort med tulpaner.
Men att hoppas på någon blomning från dessa tulpaner nästa år igen, det vågar jag inte hoppas på.
Tulpanlökar har en egenhet att bli ettåriga här, de orkar inte komma igen med blommor nästa år också.
Kanske klimatet är för hårt här?

En av tulpanerna hade fått snurr på knoppen, men när den sedan blommade så såg det nästan ut som vanligt.

Tänk att tulpanlök går att plantera så sent på hösten...När tulpanerna sedan vissnade så planterade jag ett träd där mitt på kullen, en manchurisk valnöt.
Platsen ligger vindskyddad så kanske trivs ett sådant träd där?
Jag satte även olika perenner där, runt det lilla trädet. ormrot, trädgårdsveronika och murgröna.
Växter som kommer från AnnaStina på Gotland.
Att få växter av andra som gåva skänker även det lycka, liksom att få ge till andra.
För att dessa "gutar" skall trivas lite bättre så blandade jag lite trädgårdskalk i jorden före planteringen. Det skall visst även den manchuriska valnöten gilla.

Nu kan jag bara hoppas på att gruskullen får nytt liv nästa år.
Om någon tulpan dessutom (mot förmodan) nu sedan överlever sin andra vinter där så gör ju inte det något, det blir bara snyggare då, och skänker ren och skär lycka ännu en gång.Om du vill läsa många fina tolkningar på temat 'ren och skär lycka', så kika in hos bloggen
Bland rosor och bladlöss:

http://blandrosorochbladloss.blogspot.se/search/label/Blooming%20Friday


16 kommentarer:

 1. Nu sitter jag i soffan klockan halv sju och ler stort. Härligt inlägg och jag förstår så din lycka, allt från att få gratis lökar till att deras skönhet på våren.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Vad härligt du beskriver från lök till blomma:)). Häftigt med snurr på knoppen.
  Ha en skön helg.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Finfina tulpaner....och vilken lycka sen...
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 4. Det finns ingen större lycka än då det man planterat både överlevt och blommar vackert! Hos mig har också tulpaner den tendensen att bli ettåriga..
  Ha en underbar helg!!

  SvaraRadera
 5. Plantera lökar och sedan få se dom blomma på våren det är lycka det..MVH

  SvaraRadera
 6. Ja, man vill ju så gärna att de ska komma tillbaka år efter år. Men det verkar vara svårt med en del sorter. Härlig tolkning.

  Kram

  SvaraRadera
 7. :-) Karameller som man kan suga på länge är bäst. Det är så kul att se hur det blir, det som stoppats ned i jorden på hösten. Fin tolkning!

  SvaraRadera
 8. Åh så jag hoppas att dina tulpaner kommer tillbaka ett år till! :) Ja, det där att få växter av trädgårdsvänner gör en verkligen lycklig. De betyder något speciellt när det finns en historia kring dem.
  Kram o trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Vad roligt att läsa! Jag håller tummarna för den manchuriska valnöten! Hälsningar Maria

  SvaraRadera
 10. Jag håller med om att växter ofta skänker lycka flera gånger! Först när man planterar dem, sedan förväntan över att de ska blomma och slutligen lyckan när de gör det. Trädgårdsentusiaster är nog lyckligare än andra människor.
  Kram Carina

  SvaraRadera
 11. Det blev en lyckad kulle! Kul idé :-)
  Hoppas dom blommar nästa år också!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 12. Om det är någon tröst så tynar tulpaner bort även lite längre söderut... men vi fyller glatt på med fler! Tulpaner kan man inte få för mycket av!

  SvaraRadera
 13. I love tulips too, hope you have a great display in the spring.

  Gaz: Alternative Eden

  SvaraRadera
 14. Ja plantera tulpanlökar härligt och att för det inre ögat se dem blommande nästa år. Underbart.

  SvaraRadera
 15. Hans, I had one of my friends here to help with cutting down the gardens this week. He studied in Sweden so I showed him your Blog. He loved it and read it in your language - as best he could. It has been a while since he was in your country but he really loved the opportunity to read it. I told him about your sending the seeds, but my failure at getting them to grow. I think I put them out before Winter and should have kept them in the house until Spring. Hope all is well. Jack

  SvaraRadera
 16. To get the bulbs free and then have beautiful Tulipa flowers in spring would brinng delight. With luck, you might get to enjoy some of the blooms again next spring. Planting bulbs is one of my favourite gardening activities.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.