lördag 9 juni 2012

Röd sockblomma

Epimedium x rubrum

Den röda sockblomman (Epimedium x rubrum) är en av trädgårdens mest anonyma växter, det är bara nu i försommartid som man upptäcker den innan den döljs av mer högväxta grannar.
Men under några dagar så visar den upp sina små blommor innan växten själv döljer dessa med sina egna blad som snabbt växer upp.Vi har vår röda sockblomma i en rabatt som blir väldigt torr i sommartid och där är jorden väldigt mager, dessutom ligger den i skugga en stor del av dagen av några stora träd. Den röda sockblomman överlever snällt ändå och återkommer varje försommar. Här har den överlevt i mer än tio år.
Jag gav en del av plantan till några grannar som i motsats till oss planterade sin lilla i fin fet mylla i full sol i en rabatt som håller kvar fukten bättre än vår.
Deras planta är nu gigantisk jämfört med vad vår är.


De var de vackra bladen som fick mig att köpa den här växten, i olika trädgårdsböcker kan man läsa att den är en utmärkt marktäckare, och det har den ju visat prov på hos vår granne.
Vår egen planta står snällt kvar som en liten tuva, den har ju blivit lite större under alla dessa år men någon risk att rabatten helt skall invaderas av Röd sockblomma finns inte just nu i alla fall.
5 kommentarer:

 1. Sirliga fina blommor och vackra blad !Ingen invasion av rabatten i Hälsingland heller.

  SvaraRadera
 2. Så vacker den är! Jag har precis planterat några plantor under en japansk blodlönn, och tror det kan bli riktigt bra! Ha en fin lördag!

  SvaraRadera
 3. Denne var virkelig søt!

  Ha en fin dag. Klem

  SvaraRadera
 4. Så söt! Sockblomma ska jag nog köpa imorgon till glasverandarabatten. Få se vilken färg det blir.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 5. Idag såg jag en bild av en så fin plantering med sockblomma som marktäckare och massor av vita tulpaner som stack upp här och där, i boken "lökar och knölar" : ) Jag har aldrig sett den blomma, men den har ju fina små blom också!
  /cika

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.