fredag 13 november 2015

Blommig Fredag - Höjdare

En iskall stjärnflocka.

Det känns inte riktigt som om trädgården klarar av att leva upp till rubriken "Blommig fredag" idag, och någon speciell "höjdare" är liksom svårt att finna där idag.
Jag hittade en infrusen och översnöad stjärnflocka som får duga som dagens blomma till"Blommig fredag".

Vissa av er kanske skulle uppleva snön som en höjdare, men det gör inte jag.
Nu är det här den tredje dagen med snö, jag tittar ut och suckar.
Jag kan inte hjälpa det, jag gillar inte snö och framförallt så tycker jag illa om vinterns kyla.


Inte heller vår sköldpaddsört trivs med kallt väder. De hann inte blomma alls i år då det var för kallt.

En snögubbe som min dotter byggt trivs bättre med kylan.


Men så till dagens "höjdare", och det får bli trädgårdstidningen Trädgård Norr  som kom i postlådan.


Nummer 5, 2015

Det blev en bra dag att få söka tröst i en trädgårdstidning, när ens egen trädgård tagit paus för vintern.

I detta nummer kan man läsa om en trädgård i Obbola utanför Umeå, få odlingstips för grönsaksodling från Bromma och Vällingby, och läsa om En trädgård i skogen utanför Falun i Dalarna.

Vi får vidare läsa om en trädgård "östan om fjäll - västan om skog" vid Karats utanför Jokkmokk.
Att något överhuvud taget går att odla där på en höjd av 412 meter över havet är fascinerande, men reportaget därifrån innehåller till synes lika mycket bilder på praktfull blomning som de övriga.

Alla reportage innehåller många bilder och är flera sidor långa. 

Till sist så finns krönikan som jag även denna gång fått nöjet att skriva.
Men detta blir sista krönikan från mig (i alla fall på ett tag).
Jag börjar få lite brist på nya idéer om vad jag ska skriva om, så nu får någon annan ta över det skriveriet.

Men det har varit väldigt kul att få skriva krönikan under fyra och ett halvt år. Det har hunnit bli hela 23 krönikor med denna, och nu finns alla att läsa här  på bloggen.


Den långa pausen.

Årets föreställning i trädgården är över och nu är det mellanakt fram till nästa vår.  Kvar i trädgården finns bara spår som minner om den glansfulla blomningen som nyss var. Det gröna intensiva och blomstrens färger har avlöst varandra i några månader för att avslutas med ett sista färgsprakande fyrverkeri i höstas, då träd och buskar flammade av varma höstfärger. En sådan föreställning kräver sin energi, är det därför som naturen vilar nu? Man undrar om detta mörker verkligen är nödvändigt?

Den långa pausen för trädgården har börjat, och där är nu tyst och stilla. Allt är fruset och till synes dött. Men så länge det går att alls gräva i jorden håller den sanne trädgårdsentusiasten igång ändå. Höstlökar, träd och buskar kan slumpas iväg i butiker denna tid på året, och som sagt, så länge det går att gräva så finns det ju hopp om att plantera mera. 

Vårens ljusa kvällar känns ohyggligt långt borta när novembermörkret växer större och längre för var dag som går, och kanske man sedan köper hem några amaryllisar. Det mörka blir lättare att uthärda med lite färg inomhus. En svällande amaryllislök är ju full av liv och energi. Att plantera en sådan kan bli en tröst för gröna fingrar som längtar efter jord under naglarna.
Knappt hinner vi sedan fira jul innan frökatalogerna lockar med nya utmaningar. Naturligtvis köper man sedan hem lite mer än vad man rymmer att förvara sedan man sått fröerna, att sedan några frösådder kan ta en sådan plats, ja det kan ju vara lätt att glömma.  Dessutom vill ju de plantor som måste börja växa i februari ha solljus då, för att börja växa så att de alls ska hinna blomma lagom till sommaren. Då är det lättare med de frösådder från perenner som man bara kan gräva ned under snön mitt i vintern och sedan låta dessa vakna när vårens varma vindar väcker dem och den övriga trädgården.

Senare så kommer bokrean då ju alltid några intressanta trädgårdsböcker finns med, med dessa startar lätt nya drömmar för den egna trädgården, och knappt har man hunnit läsa dessa innan butikerna lockar med fröpåsar och gladioluslökar igen.

Nej, den långa pausen kanske bara gäller för trädgården, den flitige trädgårdsentusiasten tar aldrig någon riktig paus. Under vinterns pysslande av krukväxter inomhus och bläddrande i frökataloger och trädgårdstidningar, så trissas trädgårdsintresset och upp på max igen, för att åter nå höga höjder efter månader av längtan, då i den tid när krokus åter blommar. Då blir det åter ett nytt trädgårdsår, och nästa års föreställning i trädgården tar vid. Redan nu undrar jag vilken blomma som blir den förste att öppna sin knopp i trädgården då, och därmed öppna upp trädgårdsårets show. Kanske blir det krokusen eller den ungerska blåsippan? Eller blir snödroppen först även nästa år?


Men nu är det tid för den långa pausen ute i naturen och trädgården, och även jag tar nu en paus i mitt skrivande av krönikan. Kanske även vi alla hinner vila lite nu under den långa mellanakten?  Kom ihåg sedan att om längtan efter den gröna världen blir för svår under vinterns mörker så kan vi ju i alla fall trösta oss med att vi slipper rensa ogräs, för även de mest svåra och besvärliga ogräs vilar nu.


Blommig fredag pågår för fullt idag, kolla in hos fina bloggen Bland rosor och bladlöss för att se alla som är med.

Nu ska jag sätta mig ned och läsa den nya Trädgård Norr lite mer noggrant, och tänk ändå. I morgon fyller bloggen fem år.
Tiden går fort när man har roligt!

Trevlig helg!

9 kommentarer:

 1. Ännu ingen snö här, hoppas den kommer till jul. Försvinna efter sportlovet. Det kan vara lagom men det är min egna åsikt, vad bryr sig vädret om det.
  Borde ha den där tidningen, som andra borden har det bara inte blivit av. I Linghed bor bror min, hade varit roligt läsa flera artiklar.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Du är först ut med snö bland bloggarna. Förstår att det blir en lång vinter. Här känns det som hösten blir längre och längre. Numera varar den enda fram till jul fast jag bor på småländska höglandet som har tufft klimat.
  Jag röstar på dotterns snögubbe, en riktig höjdare!
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 3. Snö och kallt, det får gärna vänta ett tag till. Vi har en ovanligt varm höst i mellan Sverige. Mig passar det bra.
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Ja, tiden går fort när man har roligt men tyvärr inte lika fort när det är tråkigt.
  Jag håller verkligen med dig om känslan under vintern.
  Jag tröstar mig med böcker som du, men oxå med mitt orangeri med pelargoner och så småningom tidiga frösådder :)

  //Veronica

  SvaraRadera
 5. Æsj, snø er ikke noe moro! Dessverre er snøen ikke langt unna hos oss heller. Gratulerer med bloggbursdag:)

  SvaraRadera
 6. Oi! Sånn kunne det egentlig sett ut her også nå. Vakkert med snø også, da!
  Og enig i at hageblader kan være et høydepunkt, særlig i den mørke årstiden :)
  Nå er det bare å se fram mot våren!

  SvaraRadera
 7. Nog är det mörkt alltid och börjar bli kallt om fingrarna om man ska göra ngt utomhus. Här har vi inte sett en snöflinga ännu! Visst blir det skönt med en lugnare period nu det håller jag med om. Har hängt med i dina krönikor som alltid är intressant läsning i tidningen. Hoppas det bara blir ett kort upphåll och att du blir sugen på att skriva snart igen ;)
  Skön söndag!

  SvaraRadera
 8. Fina vintriga bilder, men jag håller med dig, gillar egentligen inte heller vintern, vi var nog ämnade att bo söderut, fast inte i mördarsnigeltrakter förstås. Men det är bra med vintervila även för trädgårdsmästaren, tid för julpyssel, julstädnnig och annat som annars kommer åt sidan. Tack för krönikorna-läsvärda!
  /Monica

  SvaraRadera
 9. Jag tror bestämt att du hamnat på fel breddgrad! Här har hösten varit fin, lång och mild med lite för mycket regn bara. Nu drar det ihop sig till första snöfallet, så jag kanske får tid att dra igång bloggen igen?
  Så flitig du är med dina intressanta kåserier! Förstår att de är mycket uppskattade!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.