fredag 22 maj 2015

Fjällkåpa

 Alchemilla alpina

Det grönskar i vår trädgård.
Knoppar sväller, perenner vaknar och växer till sig, det är lika med lökväxterna, men än blommar bara scilla och tussilago här hos oss, nu när snödroppar och krokus redan blommat över.

Jag känner mig lite otålig, brukar det ta en sådan tid innan vårblommorna visar sig?
Men hittills så har maj månad varit kylslagen här hos oss, det är väl därför som vårens blomster dröjer här hos oss på gränsen till Norrbottens inland.
Fjällkåpan blir en låg grön växt, som passar bra att ha längst fram i rabatten så att den inte försvinner under andra större växter.
Jag vet inte hur pass mycket skugga fjällkåpan tål, de växter som är van och anpassade till ett liv ovanför trädgränsen är ju ofta väldigt ljuskrävande.

Ibland kallas växten även för fjälldaggkåpa.


Här i norr har som sagt våren hittills mest bjudit på kyligt väder, så hos oss har än inte löven slagit ut på träden, men nu kan det ju inte vara länge kvar till det grönskar, för vid Luleälven några mil bort har träden börjat att skifta i grönt.

Här grönskar det oftast en vecka senare än i Boden, för hos oss är nätterna kallare nu på våren än vad de är där.

Så här ser det ut i vår trädgård just nu.

Hoppas ni alla får en fin helg!

4 kommentarer:

 1. Visst är det en kall och konstig vår! Hos dig måste sommaren vara som en en explosion av ljus och grönska efter den låååånga vintern.
  Här står vårblommorna ovanligt länge, en tröst för frusna hjärtan!
  Allt gott!
  Laila

  SvaraRadera
 2. Ja usch vad det är kallt, är ute än i täckbyxor och täckjacka. Här slår björkarna sakta ut sina löv men oj vad sakta det går i år ,man är ju van att allt exploderar på en och samma dag.Men vi får hoppas på en varm sommar istället.
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 3. Ja nog har vi kyligt också plus 5 idag , regn och blåst.
  Björken har fått musöron så det har börjat bli en riktigt fin grönska.
  Värmen vill vi ha.

  Ha en trevlig Pingst.

  SvaraRadera
 4. For once, my garden here seems to be a little ahead of yours Hans. However I will admit that some of the trees are only beginning to show the leaf buds. I have done some "Quickie" postings this week that will give you an idea of what is happening on this side of the Big Pond. Nice to visit today Jack

  SvaraRadera