söndag 16 oktober 2016

Taklök

Sempervivum tectorum

I trädgårdens torraste och mest väldränerade rabatt växer taklök, jag köpte dem billigt hos en Ica butik i juli och tänkte testa om de klarar livet här i norr.

Taklök är en mycket torktålig växt, men om den klarar vintern i Norrbotten det återstår att se. Jag har faktiskt aldrig testat denna växt förut då jag tänkt att den endast kan klara livet i landets södra halva, så det är ju dags att testa den nu.


Runt en av plantorna växer det fram många småplantor, den andra ser ut som då jag planterade den i somras.


För en månad sedan hade en mus eller en sork smakat på taklökens blad, men de kanske inte smakade nog bra, för sedan har taklöken fått vara ifred.
Vid taklöken växer andra växter som älskar sol och torka, bland annat fjällbrud som jag flyttat dit från en rabatt som skuggades av våra stora björkar.
Här i solen har den förut så tynande fjällbruden fått ett nytt liv.


Ännu ser taklöken oberörd ut av den kyla som varit, kanske jag borde täcka plantorna med granris så de slipper den värsta vårsolen då de tinar fram?

2 kommentarer:

 1. Otroligt fina taklökar! Om snön kommer innan det värsta vinterkylan sätter in tror jag inte att du behöver täcka dem. Konstigt att inte musen mumsade i sig mera, alla taklökar är ätliga och smakar faktiskt ganska gott. Men jag tycker inte du ska äta upp dina snyggingar!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 2. Vilka fina taklökar. Ska bli spännande att läsa din rapport på försommaren om de har överlevt. Fördelen hos er är snön på vintern vilket ju är en väldigt bra skydd.
  Håller tummarna så att du får njuta av dem nästkommande säsong också:-)!

  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera