tisdag 16 juli 2013

Brokig kirskål

Brokig kirskål Aegopodium podagraria 'Variegata'

Jag såg en gång brokbladig kirskål  i en park, och sedan dess så har den funnits med på min 'önskelista' över vilka växter som jag vill ha i trädgården.
Min fru tyckte jag var tokig som köpt denna  kirskål, hon tycker att vi har nog med sådant skräp redan i en av rabatterna, men detta är ju något helt annat än vanlig kirskål.
De ljusa bladen lyser upp som få annat kan, att de dessutom har en förmåga att sprida sig är bra, så länge man inte sätter plantan i en rabatt där annat också skall växa.
Brokig kirskål passar bra som marktäckare under träd, där de kan få växa ifred och begränsas av gräsklipparen.


En av de nya plantorna blommar nu, men jag tror att det är bäst att ta bort blommorna innan de sätter frö, för från fröna kommer kanske den vanliga varianten av ogräs kirs som vi redan har nog av.
8 kommentarer:

 1. Stod och tittade på brokig kirskål idag när jag var i Botaniskan i Visby. Den är verkligen vacker!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. HATAR kirskål - men den här låter ju riktigt trevlig, lyser upp och täcker och ger upp om man klipper ofta! Hm. Gillar vitsilvriga blad så jag kommer nog att spana efter denna variant!
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 3. Man ska inte (alltid) lyssna på sina fruar, den var ju ursnygg!

  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Åååhh! Den är även på min önskelista!
  Oss emellan(berätta inte det för någon, annars undrar väl folk undra om jag har det full möblerat där uppe mella örona)jag gillar på sina ställen även den vanliga...(rodnar)! /Anja

  SvaraRadera
 5. På rätt ställe, inte i trädgården, är kirskål väldigt vacker när den blommar. Själv fick jag plantor av den variegerande sorten men vågade inte plantera dem i trädgården utan gav bort dem till en som var villig och hade lust att försöka.
  Fortsatt skön sommar
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Hej! Nu har jag läst så många av dina inlägg, de kommer oftast upp när jag googlar växter ☺️
  Kan man komma och titta på din trädgård? Jag vet vart Brännberg ligger, har en kompis som har stuga i Åkerholmen... ��

  Mvh
  Linnéa (linnea_mzoughi@hotmail.com)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är välkommen att komma och se vår trädgård, men ha inte för höga förväntningar bara. Vi har ingen praktfull visningsträdgård, utan mer en försöksträdgård. Mejla mig så kan vi bestämma en tid som passar bra. (Mejladresen finns i högerspalten på bloggen) /Hans

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.