lördag 10 december 2011

Student nejlika, Brinnande kärlek

Lychnis chalcedonica
När man skall skriva om en perenn med två gångbara namn så kan det ställa till lite problem, det blir liksom lite tjatigt att hålla på att upprepa bägge namnen varje gång, så därför väljer jag nu att i fortsättningen av detta inlägg kalla den för Studentnejlika, även om jag lika ofta hör eller använder mig av det andra namnet; Brinnande kärlek.
Det latinska namnet Lychnis chalcedonica är kanske mer gångbart en sådan här gång?

Riktigt hur denna perenn kom in i vår trädgård vet jag inte, jag har inget minne av att vi köpt någon, kanske den har följt med som liten fröplanta med någon annan perenn?
Jag vet att den fanns här för 35 år sedan, men när vi började att planera för vår trädgård sedan vi flyttat hit för snart 20 år sedan, så fanns ingen sådan perenn.
Jag har svårt att tro att det skulle vara någon del av den gamla plantan som blossat upp igen i vår nya rabatt som inte fanns då när den gamla plantan växte här.
Men vad vet jag om det egentligen mer än att det plötsligt ett år bara igen fanns några Studentnejlikor där med sin brinnande röda färg.


Det här är en perenn som räknas som mycket härdig, förutsatt att den får växa väldränerat, vinterfukt tycker den inte om.
Studentnejlikan kan bli upp till en meter hög, och har ibland för sig att trilla omkull och lägga sig ned.
Det är förstås inte kul.
Jag har försökt att sätta andra perenner bredvid som kan erbjuda visst stöd åt denna gängliga gamla 'mormorsväxt', men kanske vår planta får för mycket skugga av en björk?
Kan det vara så att den ränner iväg på höjden när den inte får full sol hela dagen?

Tänk om man hade lyckats med att få Studentnejlikan att blomma som krukväxt i juletid precis som Amaryllis gör.
Studentnejlikan har ju helt klart den rätta färgen för att kvala in som en av julens rödaste blommor, men ändå så väljer den att blomma under några dagar när sommaren är som varmast.
Det kanske är tur för oss som gillar den röda färgen i trädgården, för det är ju inte så väldigt många av trädgårdens växter som har en sådan intensiv röd färg som Studentnejlikan har.

3 kommentarer:

 1. Studentnejlikan växer även i min trädgård fast med aprikosa blommor. Den röda hade jag i min gamla trädgård och den är lika fin.

  Härlig bild!
  Trevlig 3:dje Advent!

  SvaraRadera
 2. Studentnejlika hade jag i min förra trädgård! Och där var den så lysande vacker : )Du har rätt i att den skulle passa till julen(Om den hade lite kortare stjälk kanske)!
  Trevlig tredje advent!
  /Cika

  SvaraRadera
 3. What a fantastic idea, to force the Scarlet Pimpernel indoors for Christmas. I will put that on my list for next year.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.