fredag 14 november 2014

Trädgårdslycka i november.


Blommig Fredag - Trädgårdslycka

Trädgårdslycka i november?
Hur är det möjligt?
Dagens tema i Blommig fredag var inte lätt att skriva om, för det är inte lätt att känna lycka i trädgården nu när marken är stenfrusen, och snön kommer och sedan töar, för att sedan snöa igen, någon dag senare.
Igår var det -17º C.

Men när jag kom hem från jobbet så hade en trädgårdstidning kommit med posten.
Det var nya numret av Trädgård Norr.


Läs mer på Trädgård norr.se.

Genast så glömde jag att marken är stenfrusen och trädgården är gömd i mörker nu, för de få timmar som solen lyser så är jag på jobbet, och trädgården syns inte så bra sedan i kvällens kompakta mörker.

I tidningen kan jag läsa om odling av rhododendron i Kiruna (det trodde jag var omöjligt), om äppelträd och andra växter i fjällnära område, i typ växtzon 9 inte så långt ifrån norska gränsen i Lappland.
Jag bläddrar vidare och här kan jag även läsa om området 'Västra Nordamerika' hos Arboretum norr i Umeå, om ett växthus som flyttat från Sverige till Italien, om hackspettar och om ek i Skellefteå som faktiskt gett ekollon i år, trots sitt nordliga läge.Jag har ju även i detta nummer fått förmånen att skriva krönikan, där jag denna gång jämför trädgårdsfolk med träd i trädgården.
Kanske lite långsökt och svårt att förklara, men på något sätt gick det ändå att dra vissa paralleller.
Läs krönikan här:


Trädgårdens jättar.

 I vår trädgård finns några stora ståtliga gamla björkar.  De andra relativt nyplanterade träden ter sig ännu små jämfört med de jättelika björkarna, men om inte de små nya träden hade funnits där så hade vår trädgård varit så mycket alldagligare och mindre innehållsrik.
Vissa av de små nya träden växer och frodas, men några andra ser inte ut att uppskatta konkurrensen med björkarna och har därför just ingen tillväxt alls. Det verkar som om de redan gett upp sina ambitioner att någon dag bli lika stora och höga som björkarna.

Kanske det är omöjligt för dem att trivas där i skuggan av björkarna som tar det mesta av den fukt och näring som finns i marken, kanske de små har för långsam tillväxt, och innan de hunnit etablera sig på trädgårdens arena så har de jättelika björkarna redan skickat in sina rötter i det lilla trädets jordklump och sugit ut all näring som fanns där. Ja, det kan inte vara lätt att växa upp vid sidan av en jättelik björk, men vissa träd klarar det ändå.

Tänk om det är så här med oss människor också?

Tänk om några är så stora och respekterade inom ett område att andra inte klarar av att växa upp i dess närhet, och att de som redan anses som stora ändå måste sno åt sig av energi hos någon annan för att kunna hävda sig själv?
Det är tur att det mycket sällan är så bland trädgårdsintresserade människor, det är snarare tvärtom. De redan ”stora” och kunniga inom trädgårdens område delar friskt med sig av både kunskap och plantor till de som just fått ett uppvaknande och spirande trädgårdsintresse.

Jag själv har tyvärr inte haft möjlighet att förkovra mig särskilt mycket i någon trädgårdsförening, men vet att där träffas de kunniga och mest växtintresserade människorna för att dela erfarenheter. Dessa är mina förebilder, som gör att jag kan växa i mitt trädgårdsintresse. De som är kunniga och intresserade av växter vill ha fler växtintresserade bredvid sig, för att få fler jämlikar att dela sitt intresse med för att också kunna växa själva. Trädgårdsvärldens jättar är inga björkar, de är mer att likna vid andra trädslag som inte kväver små nykomlingar. När det någon gång i mycket sällsynta fall händer att en av dessa stora inom trädgårdsvärlden börjar bete sig som en björk, och suga åt sig av någon annans energi för att kunna växa själva så är det förstås extra beklämmande.

Ett sådant beteende är främmande inom ett sällskap eller en förening som träffas för att dela sitt gemensamma intresse om växter och trädgård. Likaså är det tråkigt att höra talas om trädgårdsföreningar där någon inte självklart innefattas i gemenskapen utan liksom lämnas utanför gruppen.  En grupp i gruppen som inte bjuder in alla andra skapar genast utanförskap och får folk att känna sig mindre värda. Men visst, vi är bara människor, och det är mänskligt att fela men att kanske bara söka gemenskap bland de som liknas vid en själv är olyckligt för resterande av medlemmarna i föreningen. Sådana tankar börjar bygga ett slutet sällskap där ingen får vara annorlunda, trots att det ofta är det annorlunda man söker för att krydda sin trädgård med.

Jag hörde talas om ett trädgårdssällskap på en plats i landet där osämjan delas istället för plantor, frön och kunskap. Att tala illa om andra medlemmar och att sprida lögner ger inga pluspoäng i slutet, det skapar bara dålig stämning i föreningen/sällskapet.

Jag själv är nog mest att räkna som en liten spretig buske (om vi ska jämföra), som trivs med att växa upp där under anda stora träd. De som jag räknar som kunniga förebilder och ”jättar” i min värld av trädgårdsintresserade människor.

Jag är lycklig över att enbart fått träffa generösa ”jättar” någon björk syns inte till bland de som är mina förebilder.

Här i norr har vintern nu kommit sedan flera veckor, och nu finns det tid att söka gemenskap med andra växtintresserade hos närmaste trädgårdssällskap.

Gör så om du inte redan har hittat den gemenskapen, där i en förening kan du växa i ditt intresse för växter och odling, kanske du så en dag känner att du vuxit så pass att du kan börja dela med dig till andra av ditt kunnande så de också kan växa. Men bli aldrig som en stor björk som förvisso är ståtlig och fin, men ack så svår att växa upp i närheten av.
---

En glimt av trädgårdslycka tändes inom mig igen, inget kändes hopplöst i trädgården längre, trots att den nu är djupfryst.
Så pass mycket trädgårdslycka kom över mig att jag skrev detta inlägg här på bloggen, (wow!) som ju liksom legat i vila nu en tid när ju ändå inget finns att visa från trädgården.

Nu lite mer trädgårdslycka: Blommig fredag, hos Helena med fina bloggen Bland rosor och bladlöss finner ni en länksamling full av trädgårdslycka.
Kika in där själva och se.

Trevlig helg!


En stjärna av papper lyser i fönstret, den får ge inspiration denna blommiga fredag, när det saknas riktiga blommor utomhus.

14 kommentarer:

 1. Just nu får man gräva bland sina trädgårdsminnen men det är njutfullt det också....härligt med trädgårdslycka i olika former.....=)
  Trevlig helg !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 2. Så härligt att tidningen tände dina drömmar igen. Vågar jag säga att jag längtar efter minusgrader och tjäle??? Mildväder och duggregn vareviga dag är ingen bra combo med en stor Berner som helst är ute men som ska in kolla om matskålen är påfylld med jämna mellanrum, ibland kan man tro att vi har stampat jordgolv i köket trots att det skurades 15 mm tidigare.... Trädgårdslycka till dig!
  /Lotta

  SvaraRadera
 3. Hos dig förstår jag att det kan vara svårt att hitta trädgårdslycka för tillfället, då är det skönt att det kommer en trädgårdstidning så att du ser att det i alla fall finns hopp. Jag vet att trädgårdar i norr är jättefina på sommaren, fast jag har inte varit så långt norrut som till Boden. Du får ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 4. Trädgårdslycka handlar väl lika mycket om drömmar och visioner som om själva utförandet..? ;) Faktiskt lite avis på dig som har snö nu och inte bara ett brungrått kladd till trädgård.
  Fin helg!

  SvaraRadera
 5. Nå er det tid for å titte på andres blogger. Kanskje får man inspirasjon til ens egne prosjekter. Hei og hå :) God helg! Mette

  SvaraRadera
 6. Å kose seg med hagelektyre er også en form for lykke:)

  SvaraRadera
 7. Har sett det där med trädgård. Norr , kanske borde man följa det för att få tåliga växter. Jag har ju inte så hög zon, men tips är ju alltid bra!
  Det finns lite lust med trädgård ändå hos dig trots att snön tagit över.
  Det är bra! Trevlig helg, hej Ewa :)

  SvaraRadera
 8. Oj så kallt ni har redan. Men litet lektyr hjälper naturligtvis upp det hela. Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 9. Nog ligger trädgårdslyckan på lur även däruppe i den kalla zonen ;) Tror nog att vi också hakar på och går i dvala snart. Det låter faktiskt riktigt lockande just nu.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Bra trädgårdstidning att fördjupa sig i eller vackra bilder att se på är ju verkligen trädgårdslycka under vintern. Här är det inte alltid snö, men när den kommer njuter jag av att fota fröställningar, gräs formationer, skelettet i trädgården. Tycker ditt trädgårdsland är så njutbart med snötäcket på och man anar formerna.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 11. Riktig Trädgårdslycka det är att kunna njuta av alla härliga växter och att få en så bra trädgårdstidning att fördjupa sig i.
  Det är också riktigt härligt att titta tillbaka på den gångna sommaren som var så otroligt varm. Och förhoppningarna är höga att det som planterades i höst skall bli riktigt frodigt och fint.

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 12. Trädgårdslycka det kan vara vad som helst tycker jag du har då hittat din lycka hör ja, Att skriva om det
  Ha en fin dag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 13. Ja, det er håp! Utrolig mye som kan vokse i karrige og kalde områder...

  SvaraRadera
 14. Hejsan Hans!
  Ja, man kan frossa i trädgårdslycka bara genom att läsa en bra tidning också nu i vintermörkret.

  Fick mintidning i brevlådan i dag.
  Det första jag läser... som alltid är din krönika :=)
  Är full av beundran över hur du kan ta upp ett sådant känsligt ämne med ord som du gjorde i detta numer av 'Trädgård Norr'
  Är full av beundran, du har verkligen det skrivandet ordets gåva.

  Vi vet ju alla att mänskliga 'björkar' finns.
  Jag är så glad att du hade modet nog att fråga mig om graden av sanning då du hade nåtts av rykten.
  Skulle önska att fler vågade!

  Ha en fin fortsatt vecka!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.