lördag 24 september 2016

Våra älskade trädgårdsrum i norr

Ord och visor förlag, Skellefteå 2016

Här om veckan kom en ny trädgårdsbok som visar flera vackra trädgårdar i Norrbotten.
Boken är skriven av Laila Carlander som åkt runt mellan olika trädgårdar och fotograferat det bästa från dem.
Hon delar även med sig av de olika ägarnas knep och råd om hur man lyckas bra med odlandet i den norra delen av landet.




De 15 trädgårdar som visas i boken är olika, men genomsyras av de entusiastiska ägarna som skapat sig ett eget paradis runt sitt eget hem.
Vissa trädgårdar är relativt nya, medan andra har flera år på nacken.
I någon trädgård är många av de uppvuxna träden uppdragna från frön, och där har nu annars känsliga buskar och träd etablerat sig snabbare än vad träd köpta hos handelsträdgårdar gjort.

Några trädgårdar är strikta och har tydlig struktur, andra har vuxit ur sin från början planerade form för att nu mer likna en djungel.



Laila Carlander är Sveries egen Tasha Tudor som gör en romantisk upptäcktsresa mellan olika trädgårdar där hon känner, smakar och tar in ljus och dofter innan hon avslutar dagen med att kyssa sin manchuriska valnöt godnatt i den vita sommarnatten.



Lailas egen trädgård finns i Svartöstaden i Luleå, och i denna bok visar hon även den trädgården från tidig vår tills den draperas av höstdimma.



Av alla trädgårdar som visas i boken så har jag själv bara besökt tre av dem, det är Berit Johansons trädgård i Öjebyn och Seijas och Olavis trädgård i byn Roknäs, också den utanför Piteå, och Britt-Marie Brännströms och Lennart Zetterqvist trädgård i Antnäs utanför Luleå
De är alla trädgårdar som får mig att förundras över att det går att skapa så prunkande trädgårdar här i norr med många för mig ännu okända växter.



Men det är ju tydligt att det finns fler fantastiska trädgårdar att upptäcka här i trakterna, det har jag nu förstått sedan jag läst om dem i denna bok.



Jag har länge gått och väntat på denna bok sedan jag pratade med Laila en gång och fick veta om hennes bokprojekt med att visa vackra trädgårdar i norr, och nu när boken är här så fylls jag av ett sorts glädjerus ungefär som ett barn på julafton.
Äntligen, äntligen en till trädgårdsbok från Norrbotten, som samtidigt också är en dokumentation över några av de finaste trädgårdar som finns här just nu.

Laila Carlanders blogg hittar du här.

Jag har författarens tillstånd att fotografera från boken till detta inlägg.


5 kommentarer:

  1. Ser mycket lovande ut, den där boken. Tack för tipset.
    /anette

    SvaraRadera
  2. Jättekul den ska jag givetvis läsa. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  3. Intressant. Berit trädgård, den fina, har jag besökt men det är den enda.
    Tack för tipset!
    Birgitta

    SvaraRadera
  4. Tack Hans för de fina orden *+*+*** Jag sitter med ett stort och mjukt leende draperat över ansiktet efter att ha läst dem. Önskar dig och din trädgård en underbar höst och vinter. Tänker ofta på din trädgård vintertid. Blir det lika fantastiska vinterkreationer i år? Kram Laila

    SvaraRadera
  5. Skänker en tanke alltid då och då till er där uppe i "permafrosten ;-))". Min barndomsträdgård var i Helsingforstrakten, då blåsipporna blommade andra söndagen i maj,och medan det fortfarande låg snö"plättar" lite här och var i granskogen.
    Att nu ha trädgård på dessa lite mildare breddgrader känns bra. Men inget paradis utan ormen. Det "eviga" regnandet under högsommaren är vår "orm" - mycket enerverande även om det måste i våra regnmängder vara bättre än en helsommartorka som södra Sverige har haft.
    Tänk att det kan aldrig vara lagom ;-) Kanske dags att radera adjektivet lagom ur ordrepertoaren ;-)?

    Ha det fint!
    /Anja
    ps
    Boken måste kännas väldigt värdefull för er.
    ds

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.