söndag 29 mars 2015

Sommarviva

Primula florinda e orange

En av trädgårdens trevligare växter är den eleganta sommarvivan.
Den passar ju bra att visa här idag då vi ställt fram klockan till sommartid.

Sommarvivan är en växt som trivs att växa på en fuktig plats i halvskugga,

Vår sommarviva har vi fått av Helen med fina bloggen Tankar om och från min trädgård.
Tack än en gång Helen för den fina plantan.
Läs mer om hennes egna sommarvivor här.


Här i Norrbotten är det idag full vinter utomhus, trots sommartiden, men det känns liksom bättre att redan nu få drömma om sommaren med hjälp av dessa bilder på vår sommarviva.

Hoppas även ni kan drömma om sommaren och om sommarvivors doft.



fredag 27 mars 2015

Snöbrott & bubbel.


Blommig fredag - överraskning

När ljuset nu återvänt och man ser trädgården i dagsljus när man kommit hem från jobbet så upptäcker man ju även skador på några av träden.
Förut i vinter så har ju mörkret dolt alla skador.
Skador som blivit av den tunga snön.



Ett av de små träd som jag tycker mycket om är vår lilla och relativt nya hänglärk.
Tyvärr har den tunga snön fläkt upp hänglärken i ympen där den har spruckit, och en av de inympade hängande kvistarna hade brutits av.



Även ett äppelträd har skadats av snön, och en bollpil har tappat grenar och från en stor björk har en grov gren slitits av.
Denna vinter har snön förstört mer än vanligt.





Inga trevliga överraskningar att upptäcka precis. Jag tänkte att man kanske kan reparera skadorna, främst på hänglärken som jag ju verkligen vill ha kvar, men som fått den värsta skadan.
Utan att reparera skadan så kommer grenarna att torka och i värsta fall leda till att hänglärken dör.



Jag köpte en burk ympvax och strök över den sårade gamla ympen sedan jag bundit ihop den igen med en bit snöre.
Den gren som lossnat band jag fast igen på sin gamla plats.
Kan det fungera?
Jag har ingen aning, och känner mig skeptisk, men skadan kan ju inte bli värre av att jag försökt att reparera.


Borde jag ha gjort på något annat sätt?

Än döljs de flesta av de små buskarna under det pansarhårda snötäcke som ju mer är att likna vid en glaciäris som trycker ihop allt som finns där under.
Många små buskar som ju borde sticka upp ur snön är helt nedtryckta under snön, och det knädjupa snötäcket är så hårt att man utan problem kan gå och cykla på snön.
Jag anar att fler överraskningar väntar där när snön förhoppningsvis smälter om en månad ungefär.
Otrevliga överraskningar.



En annan och betydligt trevligare överraskning var att bloggen utsetts som 'bubblare' hos Cision som listar trädgårdsbloggar.

Det här är den information jag fick av Cision;

"Bloggarnas placering i topplistan grundas på en metodik som utgår från inlänkar, relevans, hur ofta bloggen uppdateras, antal läsarkommentarer, samt aktivitet och delningar i sociala medierDin blogg har alltså baserat på detta vunnit en bubblarplats till vår tio-i-topplista."

Jag vet inte om det egentligen är så viktigt, men det är ju kul att komma med som bubblare där och få en chans att synas lite mer.
Det lär nog knappast bli mer än lite bubbel där för min del om jag ska vara realistisk, men det är kul ändå.



För att läsa om andra bloggares överraskningar, kika in hos fina bloggen 'Bland rosor och bladlöss'.
Där pågår blommig fredag som bäst, och dagens tema är just överraskning

Hoppas att ni alla har en trevlig dag!

tisdag 24 mars 2015

Nummer 2 kom förra veckan.


Förra veckan kom det nya numret av tidskriften Trädgård norr i brevlådan.
Det känns som en högtidsstund varje gång man öppnar en sådan för första gången, det är sådana stunder som man inte vill att någon ska störa så att man får läsa tidningen helt ifred.

I den här tidningen kan man läsa om en trädgård i Kurravaara utanför Kiruna.
Jämfört med den platsen så finns vår egen trädgård på "sydliga breddgrader" men ändå så visas bilder därifrån på blommor och blader av ett slag som knappast är det som jag hade i tankarna om en trädgård i Kiruna.
Intressant läsning, för om det fungerar där så borde det ju fungera även här i vår trädgård.

Vidare kan man läsa om olika fröer från trädgårdens växter som fåglarna föredrar då det blir vinter, kanske kan man glädja fåglarna lite extra genom att välja rätt sorts växter?

Sju sidor berättar om Norrbottens trädgårdshistoria, och lika många sidor visar från Magdalena Alatalo och Tomas Bergs trädgård i Bränndal vid Bygdeå.
De berättar om sin odling av nyttoväxter och delar av sig av tips och råd.

I detta nummer så kan man läsa vidare om Arboretum Norr, den här gången visas del del av växtsamlingen som kallas för 'Östasien'.
Därifrån visas bilder på många växter som jag aldrig sett förr, och som jag önskar kunna köpa till vår egen trädgård någon gång.

Till sist så finns krönikan som jag fått nöjet och förtroendet att skriva, även denna gång.

Krönika;

Full fart mot sommaren!

Det droppar från taken och den riktiga våren är snart här.  Den långa pausen i trädgården är över. Trädgårdstankarna väcks åter igen inom en och nya planer för trädgården tar form även om det ännu mest liknar vinter utomhus, i alla fall här hos oss som bor längst i norr.
Än är det för kallt för att starta vårt växthus men de fuchsior som vi haft på vinterförvaring i en sval och mörk källare får komma fram i ljuset tillsammans med några pelargoner.

Det knoppas och grönskar på fuchsiornas hårda och torra grenar, det är som ett under att de vaknar till liv varje år när vi tar fram dem från vintervilan. Tänk att de trivs med livet i en kruka när de står i en mörk källare i fem månader varje år. Men jag vet att alternativen inte är så många, att lämna fuchsiorna utomhus skulle ju genast ta livet av dem under den fösta ordentliga frostnatten på hösten, de äldsta grenarna på våra fuchsior ser förvisso grova och vresiga ut, men de skulle ändå inte klara någon svårare frost. Att gräva ned dem utomhus skulle nog inte fungera här i norr som det gör i landets södra delar, vi har för djup och svår tjäle för att fuchsiorna ska må bra.  Nästan lika illa skulle det vara att förvara fuchsiorna inomhus i rumstemperatur tillsammans med övriga krukväxter. De till synes torra grenarna skulle då torka helt igenom och aldrig mer grönska. Nej den svala och mörka potatiskällaren är det bästa alternativet för fleråriga men för vintern veka växter som fuchsior, och nu belönar de oss med vårens skira grönska på de gamla grenarna.

Lite planer för sommaren väcks ju till liv med de grönskande fuchsiorna. Det nya trädgårdslandet rymmer ju lite sådder i sina odlingsbäddar, jag skissar redan nu hur vi ska så där, och i butikerna finns det gott om frön att välja på. Konsten är väl bara att inte köpa för många olika fröpåsar, det blir lätt så när odlarnerven vaknar igen och drar på med full fart mot sommaren. Jag blir ofta fartblind och har svårt att sakta ner.

Helt plötsligt så framstår trädgårdslandet som för litet, hur ska allt rymmas där i år? Men det blir väl i år som det brukar bli, några fröpåsar blir kvar då det inte finns något mer ledigt utrymme, och i odlingbäddarna blir det alldeles för trångt för att vara riktigt bra. Jag kommer mest troligt åter igen att ångra vissa val när resultatet knappast blir en fröjd för ögat.
Nej, någon visningsträdgård kommer vi aldrig att få, men det är väl heller inte syftet med en trädgård som vår, det viktiga är väl att man själv fröjdas under arbetet som den kräver, och att fröjdas åt de växter som så snart småningom vaknar till liv ute i trädgården när våren blir varmare och Kung Bore drar bort ifrån vår del av landet.

För nu står liksom trädgården i startgroparna, knopparna sväller och frön gror, ett lätt vårregn öppnar vårens portar på vid gavel, jag känner fartvinden åter när våren berusar och livet runt omkring vaknar på nytt.

Varför tveka? Det är bara att gasa på. 
En ny tid är här.

De krönikor jag skrivit tidigare hittar du här.


I tidningen finns även en uppmaning att höra av sig till tidningens via mejl info@tradgardnorr.se  och berätta om hur pass nordligt man odlar trädet ullungrönn Sorbus 'Dodong'

Läs mer på Trädgård norrs hemsida http://www.tradgardnorr.se/

fredag 20 mars 2015

Balkansippa

 Anemone  'White Splendour'

Blommig fredag - min största trädgårdsdröm.

Hos oss i Norrbotten så finns det få riktiga vårblommor.
När jag växte upp så blickade jag avundsjukt söderut när fält av vit- och blåsippor visades på tv.
Här fanns inga sådana, inte ens tussilago fanns då i vår by.

De första växter som blommade om vårarna var maskrosor, sandtrav och styvmorsviol, men de blommade ju inte förrän i slutet av maj månad, när nästan sommaren var här.


När jag sedan blev vuxen och mitt intresse för växter kom, så blev min dröm att få njuta av vårblommande växter också i vår norra del av landet.
De senaste åren så blommar vår trädgård långt före naturen runt omkring har vaknat till liv, det har hänt att blommor slagit ut samtidigt som snön smält undan, en månad före de naturligt förekommande växterna blommar.
En månad tidigare blomning, det betyder mycket om våren när längtan efter blomster är som störst.

Det är ju inte alla vårblommor som överlevt hos oss i norr, vintergäck, klosterlilja och balkansippa har vi aldrig fått att slå rot här hos oss.
Vi hade även sådana besvär med snödroppe, tills jag köpte blommande lökar i kruka  för två år sedan, de grävde jag sedan ned i trädgården där de blommade fint förra våren.
Nu har jag köpt balkansippa i kruka, kanske även de nu går att plantera in i trädgården när jag köpt dem "in the green" som engelsmännen säger.
Kanske kan den blommande balkansippan klara att etablera sig i vår trädgård den här gången?
De torra knölar vi förut köpt i lökförpackningar och planterat har ju aldrig överlevt vintern.

Ingen av dessa försök överlevde här...


Vi får väl se hur det går denna gång, jag har ju under min uppväxt här i byn fått lära mig att inget går att odla här i Brännberg.
Kanske 'olyckskorparna' hade rätt, men jag vill så gärna bevisa motsatsen.



Den blommande balkansippan ger liv och näring till min dröm att kunna odla växter som för vårt klimat är att räkna som ovanliga och exotiska.

För det är det som är min största trädgårdsdröm. Att kunna omge mig med många olika växter som ger  trädgårdsdrömmarna en extra glans av hopp och skönhet, och en doft från sydligare breddgrader.



För att läsa om trädgårdsdrömmar hos andra bloggare, besök bloggen Bland rosor och bladlöss där finns en samlingsplats för de största trädgårdsdrömmarna som är dagens tema i 'Blommig fredag'.

Trevlig Helg!

Ps, jag tar gärna emot  bra tips och råd om hur jag bäst ska lyckas med att få en balkansippa att överleva i vårt hårda klimat.
För trots mina drömmar så är jag tveksam till detta försök.

onsdag 18 mars 2015

X-faktor, grön

Desmeknopp, Adoxa moschatellina

Trädgårdens miniatyrblomster

De minsta blomster som finns i vår trädgård är den märkliga och helt gröna desmeknoppen.
De är inte lätta att finna i vår trädgård, även om man söker noga.
Blommorna är små som riskorn ungefär som blommar på en fem centimeter hög stjälk.
Men de är riktigt granna trots sin blygsamma storlek.
Men kan man odla desmeknopp i en trädgård? Ja, varför inte, de är ju så charmiga.
Frågan är väl om de klarar våra långa och kalla vintrar?

Våra plantor av desmeknopp kommer från Gotland, där växer de nog lite här och där, om än sparsamt. Men hos oss i norr är de en sällsynthet, jag har aldrig sett några sådana vildväxande här, men det är klart, de är ju så små att de knappt syns.

Nu får vår desmeknopp synas än mer, för nu är den med och tävlar hos Norges största trädgårdsblogg Moseplassen där svarta och gröna blomster tävlar nu.

Har du själv en bild på en blomma i färgerna svart eller grön?
Lägg in den ( här) och var själv med i tävlingen.

Nu är det sista tävlingen för den här gången. Nu tävlar svarta och gröna blomster.


Du som vill läsa mer om vår desmeknopp kan göra det här.

måndag 16 mars 2015

X-faktor, blå.

Blå bergvallmo, Meconopsis betonicifolia

När trädgårdsmagi blir magisk.

Det finns stunder då tiden tycks stanna, då allt det underbara kommer efter en lång tids väntan.
Är det det som kallas trädgårdsmagi?
Ungefär så var känslan då den första och tyvärr hittills enda plantan av blå bergvallmo hade övervintrat och blommade i vår trädgård.

I andra trädgårdar, inte så långt från vår blommar blå bergvallmo tacksamt, men hos oss trivs de inte, som jag har försökt, i så många år, men resultatet blir just inget alls, jag tror ibland att vi bor i en "blå bergvallmofri zon"
Mest troligtvis så är det nåt med jorden här som gör att de inte trivs, eller så är det för torrt, eller för fuktigt.
Vad vet jag, annat än att de inte trivs här, trots att växten är en riktig favorit för mig.

De himmelsblå kronbladen träffades av den tidiga morgonsolen och ett magiskt skimmer uppstod.
Det är sådana stunder som Himmelriket tycks nära.

Nu får bilden på bergvallmon tävla med blå blomster hos Norges största trädgårdsblogg Moseplassen.
Sök fram en bild själv på en blå blomma och var med i tävlingen du med.

Lägg in din bild här.

Nu med blå blomster.



Läs mer om mina till synes fruktlösa försök med blå bergvallmo här .





lördag 14 mars 2015

X-faktor, röd.

Jakobslilja Sprekelia formosissima


Röd lycka.

Helt röda blommor är ganska ovanliga i vår trädgård, men i en kruka blommade en jakobslilja i den mest intensivaste röda färg vi haft, samtidigt som den glänste som sammet.
Ingen av julens amaryllisar har ens kommit i närheten av den lyster som jakobsliljan bjöd på.

Jag hade bara sett jakobslilja  på bild förut, och den hamnade på min önskelista direkt.
Jakobsliljan kallades förr för azteklilja, och är från Mexiko, så det är ju ingen växt som klarar att övervintra på våra breddgrader.
Ändå ville jag ha en sådan.
Rött är ju kärlekens färg sägs det, men att den röda färgen kunde väcka ett sådant begär hade jag inte trott, men jag fick vänta många år innan jag fann en jakobslilja att köpa.
Därför blev jag lycklig när jag åkte över till Finland och fann jakobsliljan till salu som en lökförpackning.
Här i vår del av landet hade jag aldrig sett den i någon butik.

Vår jakobslilja har aldrig blommat sedan, för det sägs att de är svåra, men lyckan över att ha fått njuta av denna röda skönhet en gång är total, för så mycket rödare än så här blir det inte någon annanstans tror jag.

Nu är tävlingen x-faktor öppen för blommor i färgen rött hos Norges största trädgårdsblogg  Moseplassen.
Har du en bild på en röd eller orange blomma så kan du vara med själv, anmäl dig här.

Nu är det dags för röda blomster.

Läs mer om vår jakobslilja här.



fredag 13 mars 2015

Vårtecken


Blommig fredag - vårtecken.


Jag söker vårtecken och finner många, men ni kommer nog ändå bara se vinter, snö, snö och ännu mera snö.

Men se där, en vattenpöl, helt klart ett vårtecken här i Norrbotten en dag i mitten av mars månad, att sedan bilen speglas i den lilla vattensamlingen fick vattnet att framträda än tydligare.


Vägen vid vårt hus är numera täckt av is, sedan varma dagar fått snön på sidorna av vägen att smälta lite, och så har det vattnet runnit ut på vägen och det hela har blivit som en lång skridskobana.
Dubbdäck är ett måste här där vi bor.




Vår trädgård täcks ännu av en halvmeter snö, men se där, också det ett vårtecken här i Norrbotten.
För en månad sedan var snötäcket mer än meterdjupt.


Än är nätterna för kalla för att det ska fungera att starta växthuset.
Det brukar vi starta i slutet av april.
Men solen lyser nu fram tills det blir kväll, när vintern plågade oss som mest så kom mörkret redan under tidig eftermiddag.
Men nu är ljuset på väg tillbaka med stormsteg.
Det om något är ett vårtecken!

Men jag har inte mycket blomster att komma med idag, trots att det ju är 'blommig fredag', men jag hittade en gammal strätta som ännu står kvar trots all snö som fallit i vinter.
Inget vårtecken i sig, men är det 'blommig fredag' så är det, därför får strättan vara med här idag.


För att se fler vårtecken från vårt avlånga land, besök Hélena med fina bloggen Bland rosor och bladlöss, en samlingsplats för vårtecken idag när 'blommig fredag' pågår för fullt.

torsdag 12 mars 2015

X-faktor, vit.

Krollilja, Lilium martagon
Trädgårdens drottning

Vi kallar henne för 'trädgårdens Drottning' för hon reser sig majestätiskt över rabatten, vår stora vita krollilja.
Kanske var det så att hon fick sitt namn för att få stå ifred för blomsterplockande barn en gång för många år sedan, för mycket kunde de ju plocka av blommorna i trädgården, men Drottningen var de tvungen att lämna kvar av vördnad och respekt.

Just vår planta kommer ursprungligen från Västerbottens inland, så den klarar riktigt hårt klimat, och blommar i juli månad här hos oss.
Krolliljan är en av mina absoluta favoriter, den är dessutom tacksam och klarar sig bra i ganska mager jord.
Som en riktig bonus så doftar den dessutom gott och sprider sin väldoft över trädgården just när den öppnar sina knoppar.

Den här bilden blev en favorit för mig då de vita blommorna syns bra mot den gröna bakgrunden, även om man bara ser en del av den stora plantan.


Har du själv en bild på en vit blomma, sök fram den och var med i tävlingen x-faktor du med.
Lägg till din bild och anmäl dig hos Moseplassen på denna sida.

x-faktor-hvit
Nu med vita blommor!
.


Jag har visat våra krolliljor förr, läs mer om dem här .






tisdag 10 mars 2015

X-faktor, gul

Waldsteinia ternata

Stjärnglans.

Så var det dags att visa nästa fotografi som får vara med och tävla i x-faktor hos norska trädgårdsbloggen Moseplassen.

Men vänta nu, har inte bilden hamnat upp och ned?

Bilden visar en waldsteinia som blommade i juni, jag kröp riktigt nära med kameran och zoomade in en av de gula blommorna som nickade och böjde sig ned i ljuset av solens sista strålar innan skogen intill skuggade vår trädgård, så nej, bilden är inte upp och ned. Det är kameran som är under blomman.

Frågan är väl om man kan tävla med en sådan simpel växt som en waldsteinia hos Norges största trädgårdsblogg, där kvalitén på de inskickade bilderna är toppenhög, och många visar smått på exotiska växter.
Men jag gillar den här bilden när den gula waldsteinian liksom lyser som en lampa mot de dunkla skuggorna intill.
Den enkla växten fick sin egen stjärnglans och bilden blev min egen favorit, så därför så visar jag den hos Moseplassen nu.

x-faktor-gul
Gula blomster


Har du själv en bild på en gul blomma, sök fram den och var med i tävlingen x-faktor du med.
Lägg till din bild och anmäl dig hos Moseplassen på denna sida.

Jag har visat vår waldsteinia förr, läs mer om den växten här.

söndag 8 mars 2015

X-faktor rosa

Bergpion Paeonia officinalis
Bergens juvel.

Så var tävlingen igång igen hos den norska trädgårdsbloggen Moseplassen  och först ut att tävla med denna omgång är färgen rosa.

Jag har valt ut en bild på vår bergpion från vårt bildarkiv.

Jag fotograferade bergpionen tidigt en morgon då fukten från nattens regn ännu fanns kvar, det är tidigt om morgonen som trädgården vaknar och då man hör den bästa fågelsången.
Här i norr är ju natten ljus i juni då bergpionen blommar, och den bästa tiden på dygnet är vid 03:30-tiden då det är soluppgång och fågelsången är bedårande.

Jag önskar att man kunde bromsa tiden då och att man inte behövde sova den tiden på året, för försommaren är årets bästa tid.

Då blommar vår bergpion som en sällsam juvel i trädgården, och för mig är den mer än bara en blomma. Den påminner mig om den generositet som finns bland olika trädgårdsbloggare, denna bergpion kom på posten som en gåva från de som har den fina bloggen Arboarticum.
Jag fylls av en varm känsla varje gång jag ser vår bergpion.

Jag har visat vår bergpion förut här på bloggen, läs mer om den här.

X-faktor är tävling där man tävlar med ett fotografi på en blomma i bestämd färg med en berättelse till, en jury plockar ut de bidrag som går vidare till finalen där allmänheten röstar fram de bästa bilderna

Varför tveka, sök rätt på din bästa rosa blomma och lägg in den som ditt tävlingsbidrag hos Mosepassen.
Tävlingsregler finns att läsa där.

Så var x-faktor igång igen!

fredag 6 mars 2015

Blommig fredag - rosa


Dvärgastilbe Astilbe chinensis pumila
Dvärgastilbe

Jag köpte en dvärgastilbe och planterade i trädgården.
Det var ganska länge sedan, och jag har aldrig visat den här på bloggen förut, men idag när det är rosa som tema på blommig fredag så passar den ju bra att visa upp tillsammans med några andra rosa blommor i trädgården, som aldrig heller förut fått någon plats här.

Astilbe trivs bara om de får tillgång till ganska fuktig jord annars så tynar de sakta bort.
Vi har försökt med astilbe flera gånger förut, men de har aldrig trivts i vår trädgård, kanske är jorden för näringsfattig där vi förut planterat astilbe.

Dvärgastilbe skall tåla torka bättre än andra sorter av astilbe och  den nya dvärgastilben har fått en ganska väl dränerad plats att växa på.
Vi får se om denna lilla dvärgastilbe trivs bättre än våra tidigare försök med astilbe.

Aklejruta

Thakictrum aquilegifolium
Aklejrutan har jag aldrig heller visats här på bloggen, trots att den nu funnits i flera år i vår trädgård. På höga stänglar svävar aklejrutans blommor över de andra växterna i en av våra rabatter. Bladen påminner till formen om aklejans blad, men detta är ingen akleja.
Aklejrutan är en fin och lättsam perenn som jag tycker mycket om.

En annan perenn som jag tycker mycket om, och som är mycket ljust rosa, på gränsen till vit, är en fin:
Nejlika

Dianthus notianus v. polarius B sp
.

Den vackra nejlikan köpte min fru en gång av Berit med bloggen My rented garden.
Också den nejlikan är en riktig favorit.

Fackelblomster

Lythrum salicaria

Jag hittade även bilder på ett fackelblomster som jag köpt en gång.
Fackelblomster som ju ska vara vildväxande upp till Polcirkeln finns inte här i vår by, (trots att vi finns söder om Polcirkeln) därför köpte jag denna planta en gång.
Kanske fackelblomstret är mer purpurröd och en aning mer lila än rosa, men det får ändå vara med här när jag visar aldrig tidigare visade rosa blommor.

Pion - 'Bowl of beuty'


'Bowl of beuty'

Bland de riktigt gamla bilderna på rosa blommor som jag nästan aldrig förr visat här på bloggen så hittade jag en bild på en fin pion, 'Bowl of beuty'.
Pionen blommade fint de första åren, men har sedan dess inte belönat mig med någon större mängd blommor.

Till sist så hittade jag rosa bilder på en malva som förut fanns i vår trädgård.
Jag har ingen aning om dess rätta namn, men de rosa blommorna är fina, och passar bra att lysa upp här på bloggen en dag i mars månad.

Malva




Ja, mitt bidrag till blommig fredag blev ju nu aldrig tidigare visade spretiga blommor som är rosa. Vill ni se andra (och snyggare) rosa blommor så kika in hos Hélena med fina bloggen Bland rosor och bladlöss där pågår Blommig fredag som bäst, och som sagt, dagens tema är rosa.

Hoppas du får en härlig dag!